Rubriky
Koronavirus Poznámka

Skauting za časů pandemie

Milí bratři, vážení rodiče,

Junák bohužel vzhledem k epidemiologické situaci v zemi pozastavil veškerou běžnou činnost. Nemůžeme se tedy potkávat na schůzkách a výpravách, ale to neznamená, že se skautingu vzdáme. Jako už několikrát v historii, i tentokrát najdeme způsob, jak zůstat v kontaktu a věnovat se tomu, co nám dává smysl.

Máme něco v plánu

Proto jsme s ostatními vedoucími připravili několik způsobů, jak náš oddíl a jeho činnost, i když výrazně upravenou, udržet při životě. Bez Vás to ale nedokážeme.

V následujících dnech, týdnech a doufejme, že ne v měsících, budeme vytvářet příležitosti k tomu, aby mohli být naši členové dál v kontaktu se svými kamarády v oddíle (i když jen na dálku) a nabízet skautský program, kterému se mohou věnovat z domu.

Jak budeme komunikovat

Protože jsme ale všichni zavření v karanténě, způsob, jakým spolu komunikovat a tyto programy k Vám přinášet, je výrazně omezený:
Naším hlavním komunikačním kanálem se proto teď stává naše facebooková stránka. Ta je pro nás nejméně náročná na obsluhu a nabízí nejširší paletu možností, jak komunikovat.
Většinu obsahu však budeme dávat i na oddílový web a v rozmezí několika dnů Vám budu všechny hlavní informace posílat na email.
Prosím Vás ale, pokud můžete, sledujte nás na facebooku.
 
Abychom se ujistili, že Vám nastavený způsob komunikace vyhovuje a mohli ho případně Vašim potřebám přizpůsobit, vytvořili jsme pro Vás krátký dotazník a prosíme Vás o jeho vyplnění.
 

Co máme v plánu

Každý týden budeme skautům i vlčatům nabízet sérii skautských výzev. Půjde o několik různorodých úkolů, aktivit a her, které rozvíjí skautské dovednosti a nabízí klukům způsoby, jak smysluplně využít svůj volný čas, který musí trávit doma.
Dál budeme vybírat konkrétní odborky, vlčky a úkoly ze skautských stezek, které se dají plnit doma a kluci si tak můžou v jejich plnění (které se dokončuje na táboře) udělat náskok.
Na oddílovém webu je nově zpřístupněná skautská hra vytvořená Pádíkem, která kluky procvičuje ve skautských dovednostech jako je poznávání přírody, morseovka nebo orientace na mapě.
Všechny tyhle aktivity, na které je teď naše oddílová činnost omezená jsou Vám k dispozici a tím pádem jen Vy (naši členové) rozhodujete o tom, jestli náš oddíl tuhle těžkou situaci přežije a bude fungovat dál. Prosíme Vás, buďte s námi v kontaktu, pište nám, vytvářejte fotografie a videa, když budete sami doma skautovat, a posílejte nám je, ať se navzájem inspirujeme a povzbuzujeme. Vaše fotky a videa budeme s ostatními (přes Facebook a web) moc rádi sdílet.

Družinová činnost a komunikace v oddíle

Abychom ale neskautovali každý sám doma, úplně izolovaní od ostatních, vymysleli jsme způsob, jakým spolu můžeme všichni komunikovat.
V internetové aplikaci Discord jsme vytvořili oddílovou platformu, do které se každý může snadno přihlásit a s ostatními si psát, volat i pořádat videohovory.
Díky tomu můžete být v kontaktu s Vašimi kamarády z oddílu a skauti se mohou účastnit online družinových schůzek, které budou rádcové připravovat.
Kromě toho máme v plánu dál vydávat oddílový časopis Čáry Vlka v elektronické podobě. Jeho obsah je tentokrát ještě více závislý na Vás. Proto pokud budete chtít do časopisu něčím přispět, třeba vzpomínkou na svou první výpravu, povídáním o tom, jak nyní trávíte svůj volný čas, o svém dlouhodobém koníčku/zájmu nebo článkem s rady a tipy na to, jak se doma zabavit, prosím přispějte nám na caryvlka@seznam.cz.
Na facebookové stránce taky máme v plánu zveřejňovat různá videa a živá vysílání se skautskou tématikou.
Vím, je toho hodně, takže pro představu Vám prozradím, jak bude vypadat dnešní den, kterým novou podobu oddílové činnosti zahájíme:
  • Kolem poledne zveřejníme první sérii týdenních skautských výzev.
  • V 16 hodin se na facebooku objeví první video s pozdravem všem členům a shrnutím důležitých informací.
  • V 17 hodin se spustí oddílový Discord – platforma pro online komunikace
  • V 19 hodin bude první živý přenos skautského čtení na Facebooku – přečteme si část Chaty v jezerní kotlině od Jaroslava Foglara.
  • Ve 20 hodin budeme sdílet online živý koncert Dubínka, frontmana skautské kapely SkAunk, která vznikla v našem oddíle.

Co nabízíme Vám (rodičům)

Kromě oddílové činnosti se dospělí členové našeho střediska věnují dobročinným aktivitám na pomoc potřebným a postiženým epidemií. Pokud byste Vy, nebo někdo koho znáte potřebovali pomoc (s nákupem potravin, zajištěním roušek, hlídáním dětí…) obraťte se na nás emailem na mafeking@skaut.cz.
V omezené míře nabízíme také doučování našim členům přímo od oddílových vedoucích. Pokud byste o ně měli zájem, napište prosím mně na email.
Přejeme Vám hodně sil a zdravou mysl v těchto těžkých chvílích.
Vedení 94.BO